Här är 40 hetaste yrkena på arbetsmarknaden i norra Sverige
En ny rapport visar att hela 47 700 personer behöver rekryteras till norra Sverige de kommande två åren. Flera branscher inom både offentlig sektor och näringslivet skriker efter kompetens. Här är en lista på de mest eftertraktade yrkena i norr.
Kompetenskartläggningen består av data från 30 kommuner i norra Sverige, där både offentlig sektor och näringslivet kartlagts. Det är Akademi Norr, som tillsammans med Lapplands kommunalförbund, Skellefteå kommun och Byggföretagen, har tagit fram rapporten. Den 19 juni samlades bland annat kommunalråd, statssekreteraren från utbildningsdepartementet och representanter från svenskt näringsliv i Lycksele för att ta del av resultaten från kompetenskartläggningen. Hela 47 700 personer väntas behöva rekryteras de kommande två åren. De branscher som skriker efter folk i både Norrbotten och Västerbotten är vård och omsorg, industrin och pedagogiska yrken.
– Det är här, i norra Sverige det händer. Vi kan erbjuda oändligt med jobb inom flera olika branscher. Här får man chansen att göra karriär, säger Johanna Renberg, HR-strateg på Skellefteå kommun.
Digitalisering och ett gott ledarskap
Undersökningen redogör också för vilken typ av kompetensutveckling som är mest aktuell de två kommande åren framöver. I topp ligger digitalisering. Behovet inkluderar utbildningar inom IT-säkerhet, automatisering och AI och e-handel. Rapporten visar också på att ledarskapsutveckling kommer att vara en eftertraktad kompetens. Här är kunskaper såsom coachande ledarskap, beslutsfattande och problemlösning viktiga.
Arbetet fortsätter
Med kartläggningen som grund fortsätter nu arbetet med kompetensutvecklingen i norra Sverige.
– Nu kommer vi att arbeta vidare tillsammans med Region Norrbotten för att implementera detta arbetssätt och använda befintlig data för att skapa fler utbildningar som möter behoven, säger Martin Bergvall, förbundschef för Akademi Norr.
– Kompetenskartläggningen visar att 47 700 personer behöver rekryteras till norra Sverige de kommande två åren. Ett datadrivet arbetssätt tillåter oss att prioritera rätt och fokusera på de mest kritiska områdena. Vår vision är att bygga en samverkansplattform för kompetensförsörjning, och denna kartläggning är ett viktigt steg i den riktningen.
40 Hetaste yrkena på arbetsmarknaden i norr två år framåt:
Installation, drift och underhåll
Processoperatörer inom tillverkning
Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer
Industrielektriker
Arbetsledare
Yrken med teknisk inriktning
Ingenjörer inom konstruktion
Ingenjör FOU
Automationstekniker
Ekonomi, administration och juridik:
Säljare
Projektledare
Ekonomiassistent
Redovisningsekonom
Inköpare
Besöksnäring, hotell och restaurang:
Restaurang och kafébiträde
Hovmästare och servitör
Data och TI
Mjukvaru- och systemutvecklare
IT ingenjör
Drifttekniker inom IT
Industri och tillverkning
Maskinoperatörer inom tillverkning
Montörer inom tillverkning
Gjutare
Arbetsledare inom tillverkning
Processoperatörer inom tillverkning
Transport, distribution och lager
Logistiker
Truckförare
Lastbilsförare
Lager- och terminalpersonal
Lantbruk, naturbruk, skogsbruk och fiske
Skogsarbetare
Förare av jordbruks- och skogsmaskiner
Bygg och anläggning
Maskinförare
Projektledare
Platschef
Entreprenadingenjör
Vård och omsorg
Undersköterska
Sjuksköterska
Specialistläkare
Medicinsk sekreterare
AT-läkare, ST-läkare
Pedagogiskt arbete
Förskollärare
Lärare grundskolan årskurs 4-6
Barnskötare
Rapporten är framtagen i samverkansprojektet Koordinerad kompetensförstärkning i glesbygd mellan Akademi Norr och Lapplands kommunalförbund och medfinansieras av Europeiska socialfonden. Projektet ska ge invånarna i glesbygden bättre möjligheter att ta del av högre utbildning, ge kommuner och företag i norra Norrland ökade möjligheter att rekrytera utbildad personal och därmed minska konsekvenserna på arbetsmarknaden som orsakas av gles geografi.