top of page

Ny samverkan ska ge fler lärarstudenter till norra Norrlands inland



Aldrig tidigare har lärarstudenter regelbundet gjort sin VFU i Sorsele, Vilhelmina, Arvidsjaur, Tärnaby eller Storuman. Nu ska det förändras. 
– Det här är ett samarbete som kommer gynna oss båda, säger Eva Tjernström, utbildningssamordnare vid Lärarhögskolan i Umeå. 

För att få en ökad samverkan kring VFU besökte Lärarhögskolan i Umeå och kommunalförbundet Akademi Norr skolor i Vilhelmina, Storuman, Tärnaby, Sorsele och Arvidsjaur. Målet med det nya samarbetet är att fler lärarstudenter ska få möjlighet att göra sin praktik i norra Norrlands inland med start hösten 2024.


Petra Westling, som bland annat ansvarar för övningsksoleverksamheten vid Lärarhögskolan i Umeå, var en av dem som var med och besökte skolorna. Att resa ut till skolor på det här sättet hör inte till vanligheten, men hon beskriver det som givande. 

–  Det var väldigt berikande. Jag upplevde att de, precis som vi vill samverka mer än vad vi gjort tidigare vilket känns jättepositivt. 


Christer Staaf, skolchef i Vilhelmina var med och tog emot representanterna från Lärarhögskolan och Akademi Norr på Hembergsskolan.

– Jag tycker det var ett väldigt trevligt möte. Det känns bra att vi skapar relationer i det verkliga livet och inte bara per telefon.


Att skicka VFUstudenter till inlandet ska sättas i system

Lärarhögskolan har tidigare skickat studenter till inlandet men det har aldrig skett regelbundet. Under turnén diskuterades bland annat hur kommunerna på bästa sätt kan välkomna de lärarstudenter som kommer till orterna för första gången. I Vilhelmina kommer man att tilldelas kostnadsneutralt boende, vilket innebär att bostadspriserna inte kommer att överskrida det bidrag som universitetet ger för kostnader vid dubbla boenden. Det finns också idéer om ett framtida samarbete med turistbyrån i Vilhelmina. 

– Tanken är att de som redan arbetar med inflyttarservicen ska kunna välkomna och visa studenterna runt där de också kan ge tips på olika aktiviteter och sevärdheter som kan vara av intresse. 

Petra Westling är bland annat imponerad av Vilhelminas arbete med psykisk hälsa kopplat till undervisningen. Skolan kan vara en jobbig plats för många, därför har de anställt skolhunden Qila för att främja elevernas välmående. Att få träffa henne kan motivera fler att gå till skolan.

– Det var fantastiskt att få ta del av hur man kan arbeta med undervisning på det sättet, och hur de arbetar för att främja psykiskt välmående hos eleverna. Det är något som jag kan tänka mig att lärarstudenter kan vara nyfikna på.


En samverkan för framtiden

Eva Tjernström, utbildningssamordnare vid Lärarhögskolan i Umeå ser positivt på det nya samarbetet. 

– Vi är i behov av ett utökat samarbete med fler skolor där våra studenter kan göra sin VFU. Inlandskommunerna behöver i sin tur kompetensförsörjning. Det här är ett samarbete som kommer gynna oss båda, det känns som en vinn-vinn situation. 


Christer Staaf hoppas nu att fler lärarstudenter söker sig till inlandet efter att de tagit sin examen.

– Alla kommuner i inlandet är i behov av kompetensförsörjning. Vi hoppas att vi kan ta hand om de studenter som kommer till oss, att vi kan skapa bra förutsättningar så de trivs och vill fortsätta jobba här.


En av de parter som varit drivande i arbetet med att skapa ännu fler praktikplatser i inlandet är kommunalförbundet Akademi Norr. Christer Staaf är mycket positiv till deras engagemang. – Akademi Norr har hittat rätt väg framåt för oss. Jag tror att jag kan tala för oss alla som är medlemskommuner när jag säger att de gör ett jättebra jobb och att deras arbete är värt att lyfta och hylla. Tack vare Akademi Norr, som ser en nytta med högre utbildning i inlandet kan vi alla ta oss framåt. 


bottom of page