Så gör du karriär i inlandet
Dags att ta klivet ut på arbetsmarknaden eller söka dig ett nytt jobb? Här är chansen som många missar.
– Det är vanligt att tänka att man måste till en storstad för att göra karriär. Men på en mindre ort finns möjligheter som många aldrig ens tänker på, säger Eleonore Hedman, kommunchef i Norsjö.
Eleonore Hedman vet vad hon pratar om. Efter att har arbetat i 17 år i Paris valde hon att flytta till Norsjö.
– Jag tänkte att det skulle bli svårare med karriären när jag gjorde det valet. Men jag längtade hem och ville ge det ett försök.
Hon började jobba på Norsjö kommun som projektledare. Sedan tog karriären fart. Efter tjänster som näringslivsutvecklare och tillväxtchef är hon nu kommunchef och har arbetat i kommunen i cirka tio år. Nu vill hon inspirera andra att göra samma resa.
– Det finns massor av fördelar på en mindre ort, som tyvärr många missar helt och hållet. Myten om att man behöver flytta härifrån för att förverkliga sig själv lever tyvärr vidare.
Bryter normen
Samtidigt upptäcker allt fler de fördelar som finns, vilket till viss del har börjat märkas medialt. Till exempel har en rad olika influensers valt att hylla en livsstil på landsbygden i norra Sverige, däribland namn som Underbara Clara och Jonna Jinton.
– Det de gör, med att profilera det livet, är lite normbrytande. Men det är härligt att se och jag tror att allt fler kommer att följa den vägen. Möjligheterna är på många sätt mycket större här än i större städer, och folk har börjat förstå och berätta om det.
Mindre konkurrens
Ett exempel är att du kan ha råd att skaffa dig ditt drömboende, som i Norsjö kan kosta många miljoner mindre än i jämförelse med exempelvis Stockholm. Men det många missar är att det även kan vara lättare att göra karriär.
– Det är mindre konkurrens om de riktigt bra jobben. Är du högutbildad har du stora chanser här. På en likvärdig tjänst i Stockholm kan det vara hundratals som kämpar om samma jobb, men här är det kanske konkurrens mellan två, tre personer.
En annan myt som Eleonore Hedman vill slå hål på är den om att det är svårare att utvecklas i en mindre kommun.
– Nu talar jag för Norsjö kommun som arbetsgivare, men i jämförelse med många större kommuner får du arbeta bredare här och vara involverad mer i olika delar i verksamheten. Det ger dig överblick, kunskaper om många olika saker och breddat nätverk. Det ger dig goda chanser att göra karriär, då du får en bredare kunskapsbas och kan söka dig vidare till flera olika typer av tjänster. Jag är ett exempel på det som gått från projektledare till kommunchef.
Hon förklarar att arbetet ofta då blir både stimulerande och varierande.
– Du blir snabbt väldigt viktig i en mindre kommun. Du blir sedd, det du gör har stor betydelse och du kan göra skillnad.
”Fått ett rikare liv”
Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef i Arjeplogs kommun, har gjort en liknande resa som Eleonore Hedman. Men från Stockholm till Arjeplog. Han har också, under bara några år, klättrat snabbt på karriärstegen. Nu har han ansvar för förskola, grundskola och gymnasiet. Men han vill även slå ett slag för det extra utrymme till fritid som skapats i och med flytten.
– Den känns som att jag fått ett utökat och rikare liv. Den tid som jag nu sparar, på att slippa pendla inom Stockholm, är cirka två timmar per dag. Eller tio timmar per vecka. Det är väldigt mycket. Här har jag allt inom sex minuter.
Något som även underlättar vardagen med barn.
– Det blir så otroligt mycket enklare. Ta bara ett exempel som att åka till tandläkaren med någon av dem. Jag hämtar på skolan, åker till tandläkaren, åker tillbaka till skolan och sen till jobbet igen. Det tar en halvtimma, och inte nästan en hel dag som det gjorde i Stockholm.
Även han framhåller de goda möjligheterna till karriär – bland annat för dem som är högutbildade.
– I Arjeplog har vi brist på folk inom flera olika yrken. Till exempel sjuksköterskor och förskollärare. För den som väljer att söka sig hit finns fantastiska karriärmöjligheter.
5 bra tips – så gör du karriär i inlandet:
1. Värna om goda relationer till dina kollegor. Prata inte illa om någon.
2. Var lojal och pålitlig. Försök hålla det du lovar. Går det inte så förklara varför.
3. Var ödmjuk och inse dina begränsningar. Att våga ta hjälp uppskattas och ses som ett tecken på ärlighet och vilja att utvecklas.
4. Gör det jobb du har ordentligt, men visa också intresse för större utmaningar.
5. Våga att prova på lite allt möjligt, även sådant du först inte tänkt dig.